top of page
Søg
  • Forfatters billedePia Aunsholt

Stress symptomer

Når vi bliver stresset, sker der fysiske og psykiske påvirkninger i vores krop. Forestil dig et lyssignal, der er en rød, gul og grøn lampe. På samme måde kan du inddele stresssymptomerne, der er de akutte ( grøn ), de moderate ( gul ) og så er der de kroniske ( rød ).
Vi ved alle, at når der er grønt, så må vi køre. Når der er gult, så skal vi være på vagt og begynde at sætte farten ned. Når der er rødt, skal vi stoppe. Vi må ikke køre. Hvis vi overfører det til stresssymptomerne ser det således ud:


Rød betyder "fuld stop" - her er tale om alvorlig kronisk stress

◾glemmer ting/fraværende

◾forværring af eksem / kroniske sygdomme

◾uforklarlige smerter

◾aggressiv

◾mindre social

◾større forbrug af stimulanser

◾mave og tarm problemer

◾Blødningsforstyrrelser

◾manglende selverkendelse


Gult betyder "vær på vagt" - her er tale om gentagen akut stress

◾træthed

◾sover dårligt om natten

◾tænker hele tiden

◾uro i kroppen

◾indre modstand / modvilje

◾irritabel

◾har lettere til tårer

◾indesluttet


Grønt betyder "kør" - her er tale om akut stress

◾midlertidig hjertebanken

◾midlertidig rysten / tics

◾sveder

◾tørhed i munden

◾"sommerfugle i maven"

◾knugen i brystet eller maven

◾tissetrang

◾anspændthed


Ved de grønne stresssignaler er din krop i en her og nu stresstilstand, og det er ok. Disse signaler kommer af, at du får adrenalin i kroppen. For at du kan finde dine grønne stresssignaler, skal du prøve at tænke på, hvordan du føler det, når du er spændt, nervøs eller når du bliver forskrækket. Der kan være andre grønne stresssignaler end dem, jeg har nævnt ovenfor. Når vi taler grønne stressignaler, drejer det sig om timer. Det afgørende er, om du har mulighed for at restituere dig og opnå fysiologisk balance, før du udsættes for næste stressfaktor. Altså at du begynder at tømme glasset.


De gule stresssignaler er ok at have indimellem. Du kan godt køre over for gult, men lad være med at gøre det for ofte. De gule signaler er din adsvarselslampe. Når du får et eller flere af disse, så ved du at du er i farezonen. Ved gule signaler er din krop og psyke ude af balance. Din krop fortæller dig at du skal "passe bedre på mig selv". Man kan godt holde til at være i ubalance i en kort periode, men efter en tid med gule signaler, skal du have stressen ud af kroppen. Det er meget vigtigt at din krop og hjerne kommer sig helt. Her er det vigtigt, at du begynder at tømme glasset, for nu er du godt på vej til at det bliver fyldt.


Du skal "STOPPE FOR RØDT" - de røde signaler er alvorlige. Din krop råber "STOP". Det vil være en rigtig god idé at kontakte din læge. Hvis lægen ikke kan finde en anden årsag, så kan det skyldes stress. Uanset om de røde signaler skyldes stress eller andet, så bør du finde ud af årsagerne og gøre noget ved dem. Måske har du kørt over for rødt nogle gange, uden det har haft konsekvenser for dig, men på et eller andet tidspunkt, så får det en konsekvens. Det værste er, at du kan miste erkendelsen af at du er stresset. Du kan komme så langt ud, at du undertrykker eller ignorerer dine signaler. Uanset om du har et eller flere, så vil det blot langsomt blive værre og værre, hvis det ikke er midlertidigt. Nu er glasset fyldt, og du SKAL gøre noget for at glasset tømmes. Der er ikke plads til mere i glasset. Kender du udtrykket " dråben der fik bægeret til at flyde over".....? Det er nu....

29 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Indlæg: Blog2_Post
bottom of page