top of page
Søg
  • Forfatters billedePia Aunsholt

Hvad er stress

Stress er en meget grundlæggende, livsvigtig, og biologisk reaktion hos både mennesker og dyr. Biologisk set hjælper stress os til at håndtere farlige og truende situationer. Kortvarig stress gør, at din krop og hjerne kan gå fra hvile til en ekstra høj aktivitet på ganske få sekunder. Fx når vi løber efter bussen, som er ved at køre fra os, eller når vi er til eksamen eller jobsamtale. Kortvarig stress er derfor helt normalt og hensigtsmæssigt.

Langvarig stress derimod giver både fysiske og psykiske symptomer, og kan resultere i sygdom. Langvarig stress påvirker vores arbejdsindsats, vores sociale liv og vores livskvalitet generelt. Stress er et komplekst fænomen, og forskere er ikke enige, om hvordan det skal defineres. Stress er en hormonel tilstand, der gør, at du skal yde en ekstraordinær indsats i en presset situation. Når vi bliver stresset, kommer kroppen i alarmberedskab.


Kroppen reagerer på en mulig fare, og sætter en række reaktioner i gang i kroppen, der skal gøre os i stand til at overleve. Først bliver vores nervesystem aktiveret: hjertet slår hurtigere, blodtrykket stiger, og blodkarrene trækker sig sammen i huden, og tarmene gør, at vi vil bløde mindst muligt, hvis vi skulle blive såret i kamp. Musklerne bliver udvidet, så vi kan løbe så stærkt som muligt eller kæmpe mod den potentielle fare. Vi bliver fokuserede og koncentrerede. Samtidig bliver vores immunforsvar påvirket, og vores stofskifte stiger for at frigøre mere energi til hjerne og muskler. Vi sveder mere, vejrtrækningen bliver hurtigere, og vi bliver mindre følsomme for smerte. Kroppen er altså klar til at yde sit bedste. Alle kan blive stresset, hvis omstændighederne er til det. Stress sker ubevidst, så det er ikke altid, man er klar over stressen.


Stress starter i hjernen. Det sker ved at vores primitive dele af hjernen vurderer, at der muligvis er fare på færde, og udløser derved stresshormoner. Det sker uden for vores bevidsthed, hvilket betyder at vi muligvis slet ikke er klar over det. Der er primært 2 stresshormoner der optræder i forbindelse med stress. Det er adrenalin, som bliver udløst lige så snart vi oplever en stressende situation. Umiddelbart derefter frigives hormonet kortisol, som er med til at mobiliserer vores ressourcer.

Du kan mærke frigivelsen af stresshormonet adrenalin f.eks. ved hjertebanken, sveden i håndfladerne, sommerfugle i maven, tissetrang, ændret vejrtrækning, spændte muskler og tanker der bliver mere fokuserede.

Udover adrenalin, så frigives hormonet kortisol. Det produceres i binyrebarken. Kortisol er med til at mobiliserer kroppen og hjernen til at yde det optimale. Men det er også kortisol, som ved langvarig forhøjet niveau, er med til at give alvorlige stresssymptomer.





#bloggingtips

2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Indlæg: Blog2_Post
bottom of page