top of page
Søg
  • Forfatters billedePia Aunsholt

10 gode råd om stress

Du skal mærke dine stresssignaler

Ved at mærke dine stresssignaler opnår du, at du kan stoppe i tide, og du finder de egentlige stressårsager. Det er godt at have tid alene indimellem i hverdagen, da det er nemmere at mærke, hvordan man har det både fysisk og psykisk, når man er alene. At holde øje med sig selv og sin tilstand er en god måde at forebygge stress på. Det giver samtidig mulighed for at reflektere over, om man i det hele taget lever ud fra det, der er vigtigt for én ( ens værdier), eller om man måske kører på autopilot eller måske lader sig diktere af andres normer og andres ønsker i højere grad end ens egne.


Du skal være fysisk aktiv

Når du er fysisk aktiv brænder du stresshormoner af, og du bliver i bedre humør. Naturen er et godt sted at restituere og genvinde kræfterne. Naturen har sin egen rytme og langsomme tempo. Processer i naturen kan ikke forceres, og her bliver vi mindet om, at vi er en lille del af en større helhed. I naturen kan vi sætte os selv og tingene i perspektiv. Naturen er også god og helende for os, fordi der er et tilpas niveau af sansestimulation. Naturen har ingen deadlines, her kan vi bare være, og vi glemmer ofte tid og sted, når vi er i naturen.


Du skal slappe mentalt af

Når du slapper mentalt af får du styr på dine tanker. Du styrker bl.a. din kreativitet og dit overblik. Meditation kan give indre ro, mental klarhed og overblik og gavne én i pressede situationer. Meditation kan have samme effekt som en powernap og derved virke restituerende.


Du skal sove godt og nok

En god og nok søvn gør at du er frisk om dagen, og derved fungerer bedre mentalt ligesom du bliver gladere. Sørg for at bygge en god døgnrytme op. Få en fast sengetid - som også gælder i week-enden. Hjælp din krop og hjerne til at forberede sig til at sove ved at lave et aftenritual, dvs. at du hver aften en times tid før sengetid laver det samme. Hjælp krop og hjerne med at geare ned, dæmp evt. lyset, sluk tv, mobil og tablets. du kan evt. sætte dig og læse i en bog, snak med familien eller lave noget praktisk, eller noget helt andet.

Du skal accepterer dine bekymringstanker og holde igen med dine grublerier

Gavner det dig reelt at blive ved med at gruble på det du er bekymret for...? Nej vel - og ja - nogle af bekymringerne er objektivt set forståelige, men ikke desto mindre forstyrrer bekymringerne og disses grublerier vores mulighed for at leve et normalt liv. Når du accepterer at der er bekymringstanker og giver slip på eller minimere dine grublerier, så giver du din hjerne fred, og der frigives mentale ressourcer. Nye metoder indenfor psykologien viser gode resultater i forhold til at du kan få kontrol over dine bekymringstanker og grublerier, og leve et normalt liv.


Du skal prioritere

Når du prioritere det du skal og vil, når du meget mere. Du undgår at skubbe vigtige foran dig, samtidig med at du får lavet en værdiafklaring.


Du skal se det positive

Ved at se positivt på tingene bliver du gladere. Andre omkring dig bliver gladere. og du undgår meget stress.


Du skal være proaktiv

Gør noget aktivt, eller sig: NEJ - HJÆLP - PYT.

Det er også at være proaktiv. Ved at være proaktiv tager du ansvar for dig selv. Det bliver nemmere at se muligheder, som du ikke så før.


Du skal passe godt på dig selv

Sørg for at prioriter dig selv højest. Du er den vigtigste person i dit liv. Når du passer bedre på dig selv, kan du være mere for din familie. Fysisk velvære er at passe godt på sig selv. Det kan bl.a. være massage. Massage er blot én af de ting du kan gøre for dig selv, hvis du er blevet stresset. Det hjælper dig til at slappe af, og det løsner op for de muskelspændinger, man ofte får, når man er stresset. Gennem massagen genetableres kontakten til kroppen, så du bedre kan mærke dig selv, og psykologisk set gør du noget godt for dig selv - du passer godt på dig selv. Ved berøring aktiveres den del af vores autonome nervesystem, der hjælper os til at restituere og lade op. Berøring udløser også antistress-hormoner i kroppen.

Du skal have et helt liv

Ved at få et "helt liv" bliver du lykkeligere. Du bliver mere modstandsdygtig overfor stress. Du får et bedre forhold til andre mennesker.


9 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Indlæg: Blog2_Post
bottom of page